Kostverloren 115
3863 BD Nijkerk
06 - 19651863

Cluster hoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer hevige hoofdpijn aan een kant van het hoofd. Het wordt Clusterhoofdpijn genoemd omdat de aanvallen zich voor doen in een bepaalde tijdsperiode, wat dus ook wel cluster wordt genoemd. In een aangesloten periode (cluster) van 3 tot 16 weken heeft men 1 tot 8 aanvallen per dag. Een aanval kan 15 tot 180 minuten duren. Waar bij andere hoofdpijnen iemand de rust op zoekt en liefst zo min mogelijk beweegt, kan iemand met clusterhoofdpijn niet stil blijven zitten. Vaak gaat men tijdens een aanval ijsberen of is de pijn zo erg dat iemand zelfs met het hoofd tegen de muur kan gaan bonzen. Helaas is men er nog niet achter wat de oorzaak van clusterhoofdpijn is.

Klachten die zich voordoen bij clusterhoofdpijn:

Hevige pijn aan een kant van het hoofd

Pijn achter het oog

Rood oog

Hangend ooglid

Verstopte neus

Zweten

Mogelijke oorzaken en triggers:

Gebrek aan nachtrust

Weersomstandigheden, seizoenswisselingen, kou, gure wind, temperatuurswisselingen

Erfelijke factoren

Alcohol gebruik

 

Plan van aanpak bij cluster hoofdpijn:

Hoe iemand hoofdpijn ervaart verschilt per persoon. De een is immers de ander niet. Je kunt het voelen als drukkende, kloppende, bonzende, dreunende, zeurende, scherpe, stekende, strakke, trekkende, gespannen, felle, duizelingwekkende, uitstralende, barstende, misselijkmakende, zware, uitputtende pijn in je hoofd. Daarom gaan we jouw klachten ook behandelen zoals jij ze ervaart.

We kijken ook naar mogelijke oorzaken, blokkades / negatieve ervaringen/ herinneringen van voor de hoofdpijn ontstond en situaties die de hoofdpijn aan kunnen wakkeren. Daarnaast kijken we ook naar emotionele aspecten. Dit kan (onderdrukt) verdriet, boosheid, woede, kwaadheid, onzekerheid, angst, gevoel van onveiligheid, bedroefdheid, spanningen, stress, etc. zijn.

We maken natuurlijk gebruik van EFT en kunnen daarnaast ook gebruik maken van TAT en de GAMUT procedure. De Gamut procedure is ook een onderdeel van EFT. Het is een techniek die vaak goed helpt bij hoofdpijn en die wordt gebruikt om beide hersenhelften te actieveren en te balanceren.

EFT zorgt voor rust, ruimte, helderheid en ont-spanning