Kostverloren 115
3863 BD Nijkerk
06 - 19651863

Migraine

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Het is heel vervelend, maar de meesten kunnen gewoon doorgaan met de dagelijks dingen of ze doen het even wat rustiger aan en na een warme douche en op tijd naar bed blijkt het de volgende dag vaak weer over te zijn. Anders wordt het als je chronische klachten krijgt en de pijn zo hevig wordt dat je echt beperkt wordt in je doen en laten. Je kunt je leven dan niet meer leiden zoals jij dat wilt. Waardoor je je behoorlijk beperkt kan gaan voelen.

Hoewel de ene hoofdpijn de andere niet is zijn er wel vaak veel raakvlakken. Ook komt het voor dat iemand met migraine wel eens last kan hebben van spanningshoofdpijn en andersom.

Migraine is een hoofdpijn die komt in aanvallen die zo hevig zijn dat normaal functioneren erg moeilijk is of zelfs onmogelijk wordt. Deze aanvallen kunnen 4 tot 72 uur duren en worden soms vooraf gegaan door signalen als het zien van lichtflitsen of ook wel aura genoemd. De aanvallen kunnen sterk wisselen in frequentie en kunnen door diverse factoren worden aangewakkerd.

Over de oorzaken van migraine is er nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat het te maken heeft met verwijding van bloedvaten in het hoofd. Ook weet men dat diverse factoren en stoffen een migraineaanval kunnen uitlokken.

Klachten die zich kunnen voordoen bij Migraine:

Het zien van lichtflitsen, ook wel aura

Hevige eenzijdige hoofdpijn

Overgevoeligheid voor prikkels

Overgevoeligheid voor licht

Overgevoeligheid voor geluid

Gebrek aan eetlust

Misselijkheid, overgeven

Pijn verergert door beweging

Mogelijke oorzaken en triggers:

Spanning, stress

Ontspanning na stress

Onregelmatig leven

Te weinig of juist teveel nachtrust

Maaltijden overslaan

Overmatige vermoeidheid

Gespannenheid

Hormoonwisselingen

Menstruatie

Pilgebruik

Weersveranderingen

Caffeïne

Bepaalde voedingsstoffen in bijvoorbeeld kaas, chocolade of citrusvruchten

 

Plan van aanpak bij migraine:

Hoe iemand hoofdpijn ervaart verschilt per persoon. De een is immers de ander niet. Je kunt het voelen als drukkende, kloppende, bonzende, dreunende, zeurende, scherpe, stekende, strakke, trekkende, gespannen, felle, duizelingwekkende, uitstralende, barstende, misselijkmakende, zware, uitputtende pijn in je hoofd. Daarom gaan we jouw klachten ook behandelen zoals jij ze ervaart.

We kijken ook naar mogelijke oorzaken, blokkades / negatieve ervaringen/ herinneringen van voor de hoofdpijn ontstond en situaties die de hoofdpijn aan kunnen wakkeren .

Daarnaast kijken we ook naar emotionele aspecten. Dit kan (onderdrukt) verdriet, boosheid, woede, kwaadheid, onzekerheid, angst, gevoel van onveiligheid, bedroefdheid, spanningen, stress, etc. zijn.

We maken natuurlijk gebruik van EFT en kunnen daarnaast ook gebruik maken van TAT en de GAMUT procedure. De Gamut procedure is ook een onderdeel van EFT. Het is een techniek die vaak goed helpt bij hoofdpijn en die wordt gebruikt om beide hersenhelften te actieveren en te balanceren.

EFT zorgt voor rust, ruimte, helderheid en ont-spanning