Kostverloren 115
3863 BD Nijkerk
06 - 19651863

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

1. Wat is een blokkade?

Een blokkade kan ontstaan door een ervaring die je erg heeft aangegrepen.

Bijvoorbeeld een ervaring

  • die een diepe impact heeft achtergelaten
  • waardoor je erg geschrokken bent
  • waardoor je heel verdrietig werd
  • waardoor je je machteloos voelde
  • waardoor je je heel boos voelde
  • die veel pijn teweeg heeft gebracht
  • waardoor je leven veranderde
  • waarop je reageerde met vechten, vluchten of bevriezen

Kortom, een ervaring waar je een naar rotgevoel van kreeg.

‘Maar het is al zo lang geleden, ik heb dat allang verwerkt.’

Is dat zo?

Toen je het rijtje hierboven las, kwam er toen een herinnering in je op?

Doe je ogen eens dicht, denk weer eens terug aan dat moment.

Kijk naar de beelden, wat gebeurde er, wat voelde je?

Kun je dat gevoel weer oproepen?

Komt het weer naar boven als je er aan denkt?

Dikke kans dat daar een blokkade zit!

Verwerken is vaak een ander woord voor opgeborgen, diep weggestopt, geparkeerd, deurtje dicht gedaan en doorgaan. Het gaat goed totdat er weer iets gebeurt of totdat je er weer mee geconfronteerd wordt, dan komt het weer naar boven. En als je het blijft onderdrukken en er niets mee doet, dan kun je door die blokkade na verloop van tijd letterlijk ziek van worden en er psychische, emotionele of lichamelijke klachten door krijgen.

Als je het echt verwerkt zou hebben, dan zouden die ervaringen inclusief gevoelens nu niet in je opkomen.

2. Hoe weet ik of ik een blokkade heb?

Een blokkade kan een grote traumatische gebeurtenis te zijn, dat kan maar dat hoeft niet. Er zijn talloze vormen van blokkades. Stel dat je vroeger op school vaak als laatst gekozen werd tijdens het verdelen van groepjes voor gym. Of iemand heeft eens gezegd dat je er niet uitziet. Of je bent uitgelachen toen je een voor jouw gevoel grote blunder beging. En zo kan ik eindeloos doorgaan. Dat wat je toen geraakt heeft en wat toen een diepe indruk op je maakte is een blokkade. Ook als je het gevoel hebt dat dat nu niet meer belangrijk is. Het kan het begin zijn van de kern, een wortelgestel wat uiteindelijk is uitgemond in een probleem of klacht.

Heb je een klacht of probleem die je wilt oplossen? Is die klacht lichamelijk, psychisch of emotioneel? Of wil je werken aan je algehele gezondheid en balans en wil je voorkomen dat je klachten/problemen krijgt? Dan kan het oplossen van blokkades met EFT van grote waarde zijn!

3. Wat kunnen de gevolgen zijn van een blokkade?

Het leven gaat niet over rozen, ieder mens komt vroeg of laat hobbels, bobbels en scherpe bochten tegen op de weg. Je wordt er door gevormd, het maakt dat je mens bent. Je kunt er sterker door worden, begripvoller, slimmer, creatiever of vindingrijker en het kan je leven zelfs een positieve wending geven.

Maar het kan ook zijn sporen nalaten en o.a. zorgen voor negatieve overtuigingen, onzekerheid en uiteindelijk zelfs voor psychische, emotionele of lichamelijke klachten. En dat zorgt op zijn beurt weer voor de volgende blokkade enzovoort.

Gelukkig is er nu een nieuwe behandelvorm die het probleem bij de wortel aanpakt, EFT!

4. Wat zijn aspecten?

Aspecten zijn delen van de klacht. Bij EFT is het belangrijk om alle aspecten van een klacht stuk voor stuk te behandelen. Als de belangrijke aspecten niet apart worden aangepakt kan het zijn dat de klacht niet of onvoldoende oplost. Wat je niet behandelt is ook niet weg.

Alleen kloppen op angst voor muizen bijvoorbeeld is niet specifiek genoeg. Die angst bestaat uit meerdere delen/aspecten.

Bijvoorbeeld, angst dat ze onverwachts naar je toe rennen, de snelheid waarmee ze rennen, angst voor hoe ze eruit zien, denken dat je ze hoort, springen op een stoel als je er een ziet, ze zijn vies, ze zijn eng, bang dat ze bijten of in je broekspijp kruipen, etc.

Dit gaat op voor psychische, emotionele en lichamelijke klachten.

Specifiek zijn is een belangrijk punt.

Een lichamelijke klacht kan bijvoorbeeld uitgediept worden door echt te voelen hoe die klacht voelt. Emotioneel, psychisch, maar ook fysiek, zoals stekende pijn, zeurende pijn, druk, snijdende pijn. Let ook op minuscule sensaties die het lichaam aan kan geven tijdens het doen van EFT, zoals tintelingen, gekriebel, jeuk, druk enz.

Dit kunnen allemaal belangrijke aspecten zijn.

Daarnaast kunnen die aspecten ook weer linken aan een andere blokkade, herinnering of ervaring en zo volgen we de rode draad richting de kern van jouw probleem of klacht en het oplossen daarvan.

Opgelost is opgelost en weg is weg!

5. Werkt EFT vanuit de psyche, emoties of is het lichamelijk?

EFT werkt op de mens als een geheel, met het gevoel en de beleving als insteek.

Het kloppen op het lichaam zorgt voor zenuwimpulsen naar de hersenen en het vrijkomen van de stofjes Gamma Aminoboterzuur (GABA) en serotonine (lichamelijk), de Neurologische Integratiesequentie activeert de hersengebieden en zorgt voor integratie van emoties en herverdeling van informatie over de hersenhelften(fysiek, psyche en emotie), het focussen op de klacht (psyche) en het gevoel (emotie) maakt dat de mens als een geheel behandeld wordt.

Deze drie staan altijd in verbinding met elkaar.

Bij een lichamelijke klacht komt meer kijken dan het lichaam alleen. Als je constant pijn hebt (lichamelijk), ben je niet altijd even vrolijk (emotioneel) en kun je daar ook negatieve overtuigingen (psychisch) aan overhouden, bijvoorbeeld; dat kan ik niet, niemand heeft iets aan mij.

Een psychische klacht, bijvoorbeeld examenvrees, kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld buikpijn krijgt, gaat overgeven of trilt (lichamelijk) en waar je negatieve overtuigingen bij kunt hebben zoals; ik haal het nooit, ik ben altijd zenuwachtig als ik een examen moet doen, anderen vinden mij vast raar (psychisch) en je reageert misschien wel emotioneler als anderen iets aan je vragen (emotioneel).

Zowel psychische, emotionele, als ook lichamelijke aspecten kunnen behandeld worden met EFT.

6. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat EFT snel en grondig werkt is een ding wat zeker is.

Hoeveel behandelingen je nodig hebt is geheel afhankelijk van hoeveel klachten en blokkades je hebt op te lossen.

Stel dat je één klacht wilt oplossen, dan bestaat die klacht uit meerdere aspecten.

Een aspect kan vrij snel oplossen, vaak binnen een paar ‘rondjes’ kloppen. Maar blijken er meerdere blokkades aan vast te zitten, dan zullen ook die aangepakt moeten worden om tot een grondig resultaat te leiden. En ook die blokkades bestaan weer uit aspecten.

Hoe eenvoudiger en duidelijker een klacht, hoe sneller resultaat. Heb je een complexere klacht met meerdere blokkades die aan die klacht linken, dan zal het ook meer tijd kosten om die blokkades op te heffen.

Stel je bent van de een op de andere dag ontzettend bang geworden voor honden, nadat je een keer gebeten bent. Voor die tijd had je daar totaal geen last van, maar na die ene gebeurtenis loop je met een grote bocht om ze heen en durf je niet meer bij mensen op bezoek die ook een hond hebben. Dit is heel helder en overduidelijk een oorzaak en gevolg die vrij eenvoudig met EFT is op te lossen binnen 1 tot 3 behandelingen van een uur.

Enkelvoudig fobieën kunnen gemiddeld worden opgelost binnen 1 tot 5 behandelingen. Een meervoudige fobie of complexere klacht heeft meer tijd nodig, wat zal liggen tussen de 6 en 12 behandelingen van een uur. Sommigen zullen er meer of minder nodig hebben.

Om het allemaal wat te versnellen en ter ondersteuning van de therapie geef ik waar nodig of gewenst een zelfhulpboekje mee en eventueel tips of ‘huiswerk’, zodat je de eenvoudige dingen zelf thuis aan kunt pakken.

 

7. Is de werking van EFT te wijten aan een placebo effect?

Nee. Voor het bereiken van een placebo effect is het nodig dat de cliënt heilig gelooft dat de therapie of een bepaald middel zal werken voor diens klacht.

Bij EFT komt het erg vaak voor dat mensen nogal sceptisch zijn en haast niet kunnen geloven dat zoiets simpels als EFT hen van hun klacht af kan helpen. Als deze mensen toch gebruik gaan maken van EFT, blijkt dat het gewoon werkt. Je hoeft er dus niet in te geloven.

Voor de werking van EFT is het niet nodig dat je er in gelooft of dat je ervan overtuigd moet zijn dat het werkt.

Daarnaast wordt er bij een placebo effect vaak gebruik gemaakt van afleiding, waarvan bij EFT ook geen sprake is.

Het is juist heel belangrijk dat je gefocust bent, omdat EFT anders niet of onvoldoende werkt.

 

Bel voor een afspraak 06-19651863 of stuur een email naar info@eft-therapiejeevania.nl